Wie is Petra Slagman?

 

  • Wie is Petra Slagman
  • CV

 

Drie jaar oud was ze toen ze een liedje zong voor de buurvrouw: Mickey Mouse ging vissen vangen. De buurvrouw nam het op met een oude bandrecorder. ‘Ben ik dat?’, vroeg Petra Slagman zich gebiologeerd af, toen ze het terughoorde.

 

Sindsdien lopen de de thema’s ‘muziek’, ‘klank’ en ‘stem’ als een rode draad door haar leven. Ze kreeg pianoles en ging op de middelbare school het schoolkoor leiden, ‘omdat iemand zei dat ik dat wel zou kunnen’, zegt ze. Tijdens bonte avonden zong ze dapper een liedje aan de piano. Op het conservatorium volgde ze een pianostudie, maar net zo vaak was ze te vinden bij de lessen koordirectie. Ze ontdekte dat dat was wat ze wou: stimuleren dat (groepen) mensen zich lekker voelen bij muziek, of dat nu als uitvoerder of als toeschouwer is.

 

Ontdekkingstocht

Petra nam door de jaren heen zangles bij tientallen docenten en liet zich steeds weer inspireren door nieuwe technieken en methoden. ‘In eerste instantie draaide alles om het maken van muziek’, blikt ze terug. ‘Maar gaandeweg ben ik me steeds meer gaan richten op klank.’ Petra heeft met succes de opleiding in Lichtenberg (Duitsland): ‘Nu merk ik hoe het is om ‘klank’ als gemakkelijk te ervaren, hoe het is als je door zintuiglijke sturing en waarneming de stem - of het instrument - zijn eigen gang laat gaan. Door middel van die klankbeleving kun je dan weer muziek maken, maar vanuit een andere benadering dan voorheen. Voor mij is dit nog steeds een grote ontdekkingstocht.’